Pražský manažerský klub přivítal finalisty Manažera roku 2020 na degustaci svatomartinských vín

V pražském kongresovém hotelu Clarion proběhlo již 280. setkání Pražského manažerského klubu s vybranými finalisty Manažera roku 2020. Klub přes 30 let vede Ivo Gajdoš, který setkání zahájil a přivítal hosty po roční odmlce způsobené restriktivními opatřeními vlády. Neformální diskuze moderovaná Vadimem Petrovem a doplňovaná ochutnávkou svatomartinských vín přinesla zamyšlení účastníků nad svými životními a pracovními úspěchy. Debatovalo se také o současné neklidné době, o překážkách, jež je nutné překonávat, a o postavení českého byznysu v Evropské unii a ve světě.

Většina problémů dneška má podle všech zúčastněných stejného jmenovatele – vysoké ceny energií. Generální ředitel firmy Ethanol Energy Martin Kubů si nebral servítky s emisními povolenkami: „Je správné, že si dneska můžeme koupit přes mobil akcie, ale proč bychom měli i emisní povolenky? Je správné s emisními povolenkami spekulovat, když každý říká, že jejich cena pouze poroste?“

Jaroslav Ďuriš z firmy Wero Holding přiblížil problematiku energií z hlediska vodního hospodářství. Wero Holding je unikátní právě v tom, že se dívá na vodu jako na energii a dodává ji jako službu. Mezi zákazníky jsou obce, firmy i aquaparky. „Máme recyklační řešení bazénů. Je to nejhorší voda, kterou čistíme a vracíme do procesu pouze o jeden stupeň chladnější. Aquaparky tak neplatí vodné, stočné a výrazně ušetří za ohřev vody,“ vysvětlil.

Přátelského večera se zúčastnili také Jiří Appeltauer z české pobočky světové firmy Bühler a Tomáš Mischinger z české firmy Technotron-Metal. Atmosféru dokonaly obrazy fotografa Jadrana Šetlíka, jehož další výstava se koná 25. listopadu v Havířově.

Tradice Svatomartinského vína sahá až na dvůr císaře Josefa II., jehož oslavy jako čas dobrého jídla a pití přetrvaly až do současnosti. Již tehdy bylo zvykem připíjet si na den svatého Martina poprvé novým vínem. Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter. Vinaři doporučují, aby se mladá vína vypila do Velikonoc, dokud si uchovávají svou příjemnou svěžest. Aby mohlo nést víno značku Svatomartinské, musí být vyrobeno z hroznů odrůd Müller ThurgauVeltlínské červené rané, od roku 2010 také Muškát moravský (bílá vína), Modrý Portugal a Svatovavřinecké (růžová a červená vína). Od roku 2013 ještě Zweigeltrebe (růžová vína) na území České republiky. Vzorky všech těchto odrůd jsme ochutnali s odborným výkladem someliéra Vlastimila Otáhala.

 
 

Články autora

 

Štítky

Buďte s námi v kontaktu

Zadáním mailu se přihlásíte k odběru Newsletteru ČMA. Každý měsíc v něm objevíte inspiraci pro manažery, videorozhovory Studia ČMA, monitoring médií či informace o soutěži MANAŽER ROKU.     Ukázkový newsletter

Odebírat newsletter