Diskusní seminář na téma: Zdravý životní styl jako prevence proti stresu a syndromu vyhoření

POZVÁNKA

 

Pražský manažerský klub ČMA Vás společně s Klubem „Řeka zdraví“ a Klubem vzdělávání manažerů srdečně zve na 265. klubové setkání, které se koná ve čtvrtek, 21. 11. 2019 od 16 do 18 hod. v Daňkově paláci, Opletalova 19, Praha 1 – Informační centrum TCM, 1. patro.

PROGRAM:

Diskusní seminář na téma: Zdravý životní styl jako prevence proti stresu a syndromu vyhoření

V programu vystoupí s příspěvkem do diskuse PhDr. Iva Moravcová, psycholožka (která zde pokřtí svou novou knihu) a Mgr. Richard Husovský, kouč, výživový poradce…

Richard Husovský: Zdravý životní styl je synonymem pro lidskou svobodu!

Co se stane, když zmizí výčitky? Lze to vidět v USA, kde stopadesátikiloví muži i ženy vcházejí do fastfoodů, jakmile se ozve chuť. A lékaři je nezastaví, protože jim nedokážou znovu nastavit svědomí.

Prožíváme období, kdy se zdravá strava a zdravý životní styl stávají lidskými prioritami. Uvažovali jste už o tomtéž?

V současnosti je ovšem také populární dopřát si cokoli, na co máme chuť. Myslím, že je důležité, aby si lidé uvědomili důsledky takového chování. Prioritně jde o zdravotní konsekvence. Mnozí už dnes chápou propojení určitých potravin s rakovinou, cukrovkou nebo obezitou. A když už si někdo uvědomuje takové propojení, tak hned poté, co takovou potravinu sní, se ozve co? Výčitka. Možná proto se také říká „sladká nevědomost“… Nevědomé pojídání něčeho, co není zdravé, nemá totiž tak negativní důsledky jako pojídání téže potraviny s vědomím, respektive znalostí či informací, že je nezdravá.

Pojďme si tedy zopakovat to, co se děje v naší psychice v podobných případech: Pohnutka: „Co tak si dát croissant?“ Zábrana: „Ne, raději ne.“ Pohnutka: „Ále, vždyť jsi právě (naštvaná, radostná, zamilovaná; zvolte dle výběru) a máš chuť, tak si ho dej!“ Zábrana: …mlčí. A tak se stalo, že se pohnutka právě dostala nad zábranu. Croissant se sní a poté se ozve svědomí. Svědomí: „Sakra, neměla jsem si to dávat. Jsem zase z toho croissantu nafouklá. Příště už si ho nedám.“ V tomto případě se svědomí malinko obrousilo, ale pokud vše člověk bude pravidelně opakovat, tak se svědomí může obrousit tak, že když půjde kolem croissantu, tak se možná zábrana ozve, ale nebude cítit nic špatného. Prostor pro změnu se tak omezuje na minimum. Svoboda se zmenšuje a člověk se stává reaktivním na podnět, aniž by mohl nějakým způsobem vyhodnotit, jestli je špatný, nebo dobrý. „Orgán“, který mu pomáhal, už není funkční.

Člověk se stává tím, co mu nabízí jeho okolí. Svoboda se vytratila. Celý proces hubnutí je posilování vůle, stavění křišťálu a znovuobjevení toho, co je pro nás dobré, a co ne. Cílem je být v harmonii se signály, které od svého těla dostáváme. Navození souladu mezi tělem, respektive informacemi, které od něj přichází, a našimi reakcemi je prospěšný cíl, který nás dovede ke šťastnému a svobodnému životu.

A o to tady především jde. O lidskou svobodu.

Mgr. Richard Husovský – vystudoval biologii, ale později působil jako daňový poradce ve společnosti Ernst & Young. Následně založil vlastní účetní a daňovou firmu Lerika, kterou po několika letech prodal. Nyní působí jako výživový poradce.

 

Program a fotogalerii z předchozích klubů najdete ZDE + TZ z minulého klubu.

Pokud se vám akce ČMA líbí – staňte se našimi členyJPřihláška

Z hlediska omezené kapacity prosíme o potvrzení Vaší účasti obratem.

 

Ing. Ivo Gajdoš
výkonný ředitel ČMA
předseda Pražského MK
www.cma.cz
gajdos@cma.cz
mobil: 602 44 66 99

 

Program byl připraven ve spolupráci s partnerem ČMA: