Velikonoce nám přinášejí radost

Svátky s osobitým půvabem jsou Velikonoce. Ovšem jaký vztah máme k tradici, jak prožíváme právě toto období? Jak vnímáme dny, které jsme si už v dětství spojovali s vajíčky, koledováním a pomlázkou? Čtyři osobnosti, každá z jiného oboru, naznačily, že Velikonoce jsou pro nás stále krásné a veselé.

Ing. Markéta Šichtařová
přední česká ekonomka a jednatelka firmy Next Finance

Dlouhá léta jsem během Velikonoc toužila připravit dětem tradiční svátky včetně barvených vajec, ale mohla jsem si nechal zajít chuť, protože děti měly nesnášenlivost mnoha potravin – od lepku, přes mléko až třeba právě pro vejce. Bylo tedy rizikové i jen mít vejce v domácnosti. Stačilo málo a byl průšvih na světě. Jednou jsem například dostala darovaná domácí vejce a nešikovností se mi jedno podařilo rozbít. Syn se do toho připletl, sáhnul si do rozlitého bílku, a otekl tak, že jsem uvažovala, zda nevolat sanitku. Od té doby vejce dlouhé roky do domu nesměla. Vajíčka jsem doma dětem vyráběla „odlévaná“ z domácí čokolády. Jenomže naděje umírá poslední. Dlouhodobé striktní dodržování bezlepkové diety mělo na mou rodinu tak skvělý vliv, že – s výjimkou nesnášenlivosti lepku, která je celoživotní – se díky tomu mnohé další potravinové alergie zcela ztratily. Výsledkem je, že letos poprvé budeme schopni barvit klasická velikonoční vejce, aniž bych se musela obávat, že to někomu ublíží. Díky tomu si děti zažijí zcela tradiční Velikonoce s pomlázkou a koledováním, jak se to někde na vesnicích stále ještě dodržuje.

MVDr. Zdeněk Císař
Krajská veterinární správa SVS pro Středočeský kraj

K přípravám na Velikonoce patří neodmyslitelně výroba pomlázky, kterou pletu z 8 proutků. Nejsem přímo u barvení vajec, či při pečení velikonočního beránka, ale jsem nápomocen radou. Když vyjde počasí, tak doufám, že s manželkou uskutečníme i nějaký ten výlet. No a samozřejmě jarní sluníčko nás pustí snad i na zahradu, abychom udělali přípravné práce na sezónu, a na to se velmi těším. Jsem si také vědom, že na Velký pátek se nemá hýbat se zemí.

Ing. Andrea Trčková
výkonná ředitelka LK SERVIS / kosmetika GERnétic

S Velikonocemi začíná jaro, a to je pozitivní. Je to pro mě naděje na nové začátky. Možná proto mám velikonoční svátky ráda. V naší rodině dodržujeme tradice pro zpestření všedních dnů, pro pohodu a radost. Už měsíc před tím, než začnou, peču perníčky, které si pak děti samy dekorují. Vyzdobím domácnost, osázím truhlíky maceškami, prostřu ručně vyšívaný ubrus po prababičce. V předvelikonočním týdnu peču mazanec. Mám recept po babičce a k dokonalosti jeho chuti patří kvalitní ingredience. Moje babička měla slepice, takže jsem na chutná vejce zvyklá. Proto mě potěšilo, když jsem před časem objevila farmu OVUS, kam si nyní pro vajíčka z Prahy jezdím (i když to mám jako půldenní výlet). Nadšená jsem také z vařených obarvených vajec, která zde před svátky kupuji. Pravidelně k nám totiž chodí spousta koledníků, a tak mám pro ně vždy připravenou zásobu kraslic a sladkostí. Vařená vejce se výborně hodí k šunce a cibulové dobrotě (rodinný recept) – nakrájím cibuli na kolečka, posypu moučkovým cukrem, pokapu šťávou z citrónu a nechám odstát. Přeji všem hezké svátky.

Vladimír Zikmunda
majitel firmy Knedlíky Láznička s.r.o.

Česká kuchyně má dlouholetou tradici velikonočních zvyků a také velikonočních specialit. Snad každý si v této souvislosti vybaví různé úpravy jehněčího masa. Společnost Knedlíky Láznička připravila pro toto období dvě sezónní speciality – Láznička bramborový knedlík špenátový a Láznička bramborové šišky špenátové. Obojí se výborně hodí k jehněčímu, ale také třeba k pečenému králičímu masu.
Naši zákazníci oceňují, že knedlíky „od Lázničky“ jsou stejně dobré jako ty, které s láskou připravovaly naše babičky a prababičky. Tajemství jejich kvality a chuti je přitom prosté: čerstvě umletá mouka přímo ze mlýna, vlastní pečivo speciálně vyladěné pro knedlíky, české brambory z Vysočiny, česká vejce, kvalitní uzené maso od řezníka, kusové ovoce, žádné konzervanty ani potravinářská barviva… A k tomu dlouholetá zkušenost s výrobou knedlíků.